måndag 12 november 2012

Bloggfråga v. 35

Om man tänker efter så kan man hitta någon form av identitet i de flesta låtar, om man ska vara riktigt filosofisk till och med i låtar utan text. Jag hadde inte tänkt att gå riktigt så långt men eftersom jag har väldigt svårt att bestämma mig för saker och ting och låtar vilket försvåras ännu mer av att jag inte lysnar så mycket på musik hadde jag tänkt skriva om vad man kan få ut om identitet i visan "Bä bä vita lam".
Låten är ett samtal mellan ett lam och ett barn. Barnet frågar lamet om den har någon ull och lamet svarar att den ''har säcken full'' så det räcker till kläder för alla barnets familjemedlemmar. Men vad har detta med identitet att göra? Jo, att barnet först och främst har en familj men även varför barnet den som hämtar ullen. Och varför barnet ar den enda som inte skulle få kläder, om inte det finns fler familjemedlemmar. Det skulle kunna vara för en överraskning eller så hade barnet blivit tillsakt att göra detta. Att det pratades om heljdagsrock och söndagstjol kan i sin tur visa på att familjen är någolunda välbärgad även om barnet själv går ut för att hämta ullen.
Sist så kan man fundera på lammets identitet, om den kanske är en symbål för något. Den har ullen i en säck istället för på kroppen och med tanke på mängden är den kanske från fler får en bara lammet. Varför fick lammet i så danna fall ansvar för all ull? Är det på grund av kontakten mellan barn och lamm eller blev det helt enkelt en bättre rytm då? Men om lammet står för något annat kan det kanske påverkas av faktan att ull håller värme bra.
Det var allt jag kunde få ut mig om identitet i låtar för nu i alla fall.

1 kommentar:

  1. NU överraskade du mig Johannes - Bä bä vita lamm?! Men det visar sig ju att man kan tänka en hel del (även om jag ibland tycker att du tänker väl kringelikrokigt - men roligt!)också kring den låten...

    SvaraRadera